از پمپ دنده ای یا Gear Pump به منظور انتقال و افزایش فشار مایعات با ویسکوزیته متوسط و بالا استفاده می شود. علت نامگذاری این پمپ ها به پمپ دنده ای به دلیل طراحی قسمت دوار به شکل چرخدنده می باشد، از این رو به آنها پمپ چرخدنده ای نیز گفته می شود. با توجه به قابلیت پمپاژ سیالات با ویسکوزیته بالا در پمپ های دنده ای به این پمپ ها، پمپ غلیظ کش نیز گفته می شود. خنک کاری و روانکاری در پمپ های دنده ای توسط سیال پمپ شونده صورت می گیرد. بنابراین در صورتیکه غلظت سیال از حد مجاز کمتر باشد و یا پمپ خشک کار کند استحکاک بین دنده ها بشدت بالا می رود و موجب خوردگی آن ها و بوش ها می شود. جنس پمپ های دنده ای معمولا از چدن، برنج یا استنلس استیل می باشد که متناسب با نوع سیال انتخاب می شوند. این پمپ ها از خانواده پمپ های جابجایی مثبت هستند و در صورتیکه مسیر خروجی پمپ بسته شود ممکن است باعث آسیب دیدن اتصالات، شیر آلات، لوله کشی و حتی خود پمپ شود. در مواردی که نیاز به بستن مسیر خروجی می باشد توصیه می شود حتما از شیر فشارشکن یا شیر اطمینان در این مسیر استفاده شود.
پمپ های دنده ای در سایز های 3/8 تا 8 اینچ طراحی و ساخته می شوند و در این پمپ ها سایز ورودی و خروجی پمپ باهم برابر می باشد. نوع کانکشن ورودی و خروجی پمپ می تواند بصورت رزوه ای ماده و یا فلنجی باشد. این پمپ ها قابلیت پمپاژ سیالات غلیظ تا 50000 سانتی پویز را دارند. دما سیال در پمپ های دنده ای می تواند بین 20 تا 180 درجه سانتی گراد باشد. در مواردی که کاهش دمای سیال باعث غلیظ شدن و عدم حرکت آن شود می توان از پمپ دنده ای ژاکت دار استفاده کرد. پمپ چرخدنده ای ژاکت دار بصورت دو لایه می باشد که در لایه میانی می توان از آب داغ، بخار و روغن داغ جهت افزایش دمای سیال پمپ شونده استفاده کرد. فشار کاری در این پمپ ها بین 2 تا 25 بار در خروجی پمپ می باشد.
نوع چرخدنده در پمپ دنده خارجی بصورت خورشیدی یا هلیکال می باشد و از این رو به آنها پمپ دنده خورشیدی نیز گفته می شود. این پمپ ها عمدتا با دورهای بالاتر نسبت به پمپ های دنده داخلی کار می کنند و برای جابجایی مایعات با ویسکوزیته پایین مناسب هستند. دور پمپ در پمپ دنده خارجی می تواند بین 100 تا 3000 دور متناسب با برند سازنده باشد.
ویسکوزیته سیال در پمپ های دنده خورشیدی از 100 تا 25000 سانتی پویز می تواند متغیر باشد. فشار سیال خروجی توسط پمپ دنده خورشیدی می تواند تا 25 بار افزایش یابد. در پمپ های دنده خارجی مسیر ورودی و خروجی پمپ در امتداد یکدیگر در یک راستا قرار دارند.در ویدیو پایین اجزا و مسیر حرکت سیال در پمپ های دنده خارجی نمایش داده شده است.
ظاهر دنده ها در پمپ دنده داخلی شبیه به ماه و ستاره می باشد و به همین دلیل به آنها پمپ ماه و ستاره نیز گفته می شود. پمپ دنده داخلی با توجه به نوع طراحی دنده ها نسبت به پمپ دنده خارجی توانایی پمپاژ سیالات غلیظ تر حتی تا ویسکوزیته 50000 سانتی پویز را نیز دارد. حداکثر سرعت در پمپ های دنده داخلی می تواند تا 1500 دور در دقیقه باشد.
برخلاف پمپ های دنده خارجی که ورودی و خروجی در یک راستا قرار دارند در پمپ های دنده داخلی معمولا ورودی از جانب و خروجی از بالای پمپ می باشد. در ویدیو زیر اجزا و مسیر حرکت سیال در پمپ های دنده داخلی نمایش داده شده است.
تفاوت پمپ دنده داخلی و خارجی
پمپ های دنده داخلی قابلیت پمپاژ سیالات با ویسکوزیته بیشتری را دارند.
پمپ های دنده خارجی سطح صدای کمتری نسبت به پمپ های دنده داخلی دارند.
در یک سایز ورودی و خروجی یکسان بدنه پمپ های دنده خارجی نسبت به پمپ های دنده داخلی بزرگتر می باشد و فضای بیشتری را اشغال می کند.
پمپ های دنده داخلی در ورودی دارای مکش مثبت می باشند و همچنین در خروجی نیز جریان یکنواخت تری نسبت به پمپ های دنده خارجی دارند.
پمپ های دنده خارجی قابلیت استفاده هم با موتور راست گرد و هم با موتور چپ گرد را دارند و می توان ورودی و خروجی پمپ را تغییر داد در صورتیکه پمپ های دنده داخلی تنها قابلیت استفاده با موتورهای استاندارد که دور آنها بر خلاف جهت چرخش عقربه های ساعت می باشد را دارند.
پمپ های دنده داخلی با توجه به کارکرد در دورهای پایین تر طول عمر بالاتری نسبت به پمپ های دنده خارجی دارند.
راهنمای نصب و راه اندازی پمپ های دنده ای
پمپ های دنده ای قابلیت ایجاد خلا در پشت دنده ها و یا مکش منفی را ندارند و باید حتما قبل از راه اندازی هواگیری شوند. در این پمپ ها همواره باید محفظه پمپ از سیال پر باشد و به اصطلاح سیال پمپ شونده سوار بر پمپ باشد و یا ارتفاع مخزن آن در سطحی بالاتر از سطح پمپ باشد.
در پمپ های دنده ای حداقل تا 1 متر قبل از ورودی پمپ مجاز به استفاده از زانویی در مسیر لوله کشی نمی باشیم.
در صورتیکه مسیر خروجی پمپ توسط شیر قطع و وصل کنترل می شود باید حتما از فشار شکن یا شیر اطمینان در این مسیر استفاده شود.
کوپل کردن پمپ دنده ای با الکتروموتور های استاندارد تا دور 700 می تواند بصورت مستقیم باشد و در دورهای کمتر از 700 بایستی از گیربکس جهت کاهش دور استفاده کرد.
شاسی پمپ دنده ای باید به گونه ای باشد که شفت خروجی موتور یا گیربکس با شفت پمپ در یک راستا باشد تا از لرزش و آسیب به پمپ جلوگیری شود.
3 دیدگاه برای شما “پمپ دنده ای یا Gear Pump یا غلیظ کش چیست ؟”
چند وقت کار میکنن اینا
پمپ ها دارا یک سال گارانتی و خدمات پس از فروش می باشد
ممنونم از شرکت و کارکنان بخش ارسال